Tuesday, 18 December 2018

Kek Nenas Terbalik

Kek yang angah akan request setiap kali 'birthday' dia.
KEK NENAS TERBALIK.


Sepanjang pengalaman buat kek, ni antara kek termudah rasanya.
Siapkan semua bahan, 'blend', bakar, siap!!
Okay jom kita mula sediakan bahan.

Bahan hiasan:
1 sb mentega
1 sb tepung kek
1/4 cawan gula perang
7 keping nanas dipotong bulat (guna yang dalam tin pon boleh)
7 biji ceri merah

Bahan untuk bater kek:
2 cwn tepung kek (atau 2 cwn tepung gandum dicampur dengan 2 sk serbuk penaik)
1/2 cwn mentega tanpa garam
1 cwn gula kastor
2 biji telur gred A
2 sk esen vanila
1/2 sk garam
1/2 cwn jus nenas (dari tin tadi)
1/2 cawan susu sejat (susu segar pon boleh. tapi guna susu sejat kek lebih gebu)


Langkah-langkah:

1. Griskan loyang bersaiz 9" dengan 1 sb mentega tadi. Sapu dengan rata. Masukkan 1 sb tepung kek, bedakkan seluruh permukaan loyang dan dinding loyang. (langkah ini adalah untuk mengelakkan kek melekat pada loyang ketika hendak dikeluarkan nanti!)



2. Taburkan 1/4 cwn gula perang dan ratakan. Susun kepingan nanas tadi dan letak ceri di bahagian tengah bulatan nenas tersebut.

3. Ayak tepung kek, kemudian masukkan garam ke dalam bekas yang sama.

4. Pukul mentega dan gula sehingga gebu kemudian masukkan tepung kek yang sudah diayak dengan garam tadi, telur, esen vanila, jus nenas dan susu sejat.

5. Pukul lagi sehingga sebati dan tuangkan bater kek ke dalam loyang berisi hiasan nenas tadi.



6. Bakar pada suhu 175℃ selama 45 minit.

7. Sejukkan kek selama 10 minit dan keluarkan dari loyang dan sedia dimakan!



#resepimamacichik

No comments:

Post a Comment